Рубрики

Архів

Нутріекономіка свинарства: думайте й рахуйте!

У періоди, коли свинарство прибутковіше, господарство вкладає кошти у годівлю: дбає про підвищення вмісту протеїну, закупівлю різноманітних добавок, які поліпшують якість корму, тощо. Щойно ж фінанси виснажуються, насамперед розпочинають заощаджувати на годівлі, вилучаючи з раціону все «необов’язкове». Вартість кормів справді становить 40-60% загальних виробничих витрат у тваринництві, тому цю статтю витрат, безсумнівно, вкрай потрібно аналізувати й оптимізувати.

Якщо ми боремося за прибутковість та рентабельність господарства, повинні точно знати, де ми перебуваємо за такими показниками, як конверсія корму та середньодобові прирости, і як їх можна поліпшити. Саме тут у виробників свинини виникає закономірне

запитання: «Як я можу бути впевненим, що кормові добавки, котрі позиціонують за такі, що поліпшують продуктивність, справді ефективні?» Щоб розібратися, потрібно думати й рахувати. Байдуже, яку кормову добавку ви вирішите застосовувати у виробництві, спершу важливо точно розрахувати, які затрати на 1 тонну корму вона за собою потягне. Далі належить визначити, які мінімальні підвищення показників продуктивності повинна принести добавка, щоб себе окупити, встановити так звану точку беззбитковості. А вже потім — на який прибуток від інвестицій можна розраховувати.

Для прикладу проаналізуймо доцільність використання кормових добавок у раціоні поросят на дорощуванні. Господар вирішив інвестувати, скажімо, в підкислювач. Це коштувало йому 10 євро на тонну корму для поросят, або 50 євроцентів на голову. Таке рішення себе окупить уже тоді, коли середньодобові прирости поросят збільшаться на ледь відчутні 1,43 г/доба (поліпшення конверсії корму на 0,03). Дослідження та експерименти підтверджують, що підкислювач корму може підвищити середньодобові прирости на 14 г/добу (поліпшення конверсії корму на 0,05). Таким чином, очікуваний прибуток на інвестиції становить 1:10, тобто на 1 вкладений євро господарство може отримати 10 євро прибутку. О, це вже вагомо!

Оскільки і ринок сільськогосподарських товарів, і ринок м’яса стають дедалі нестабільнішими, ефективний господар, прораховуючи нутріекономіку свого господарства, повинен думати не тільки про зниження витрат на корми, а й підвищення їх ефективності. Будь-які зміни в раціонах тварин повинні бути інвестиціями, і розраховувати їх належить з погляду точки беззбитковості та потенційного прибутку на інвестиції.

Франц Ваксенекер, магістр агарних наук, провідний консультант із питань годівлі свиней, директор підрозділу з розвитку компанії Biomin

Дізнатись більше ви можете із публікації журналу "Прибуткове свинарсто", № 1, вересень 2010 р.

 Ctrl
Залучення міжнародних інвестицій у свинарство — виклики та можливості
26.09.2011
Ctrl 
Торбен Андерсен: Інвестиції в свинарство україни: бракує лише бажання
01.07.2011

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Молоко і ферма»