Рубрики

Архів

Бразильське свинарство під мікроскопом

Традиційно знана як провідний постачальник кави на світовий ринок, упродовж останніх 20 років Бразилія настільки збільшила свій агарний потенціал, що стала чемпіоном за експортом яловичини, цукру, сої, тощо. А з огляду на останні тенденції, дуже близька до таких же досягнень і у свинарстві.

Ресурсів для цього достатньо: Бразилія має на сьогодні 264 млн. га корисної площі сільськогосподарських угідь, що у 1,7 раза більше, ніж в усьому ЄС, а сільськогосподарські підприємства із неймовірними 100 тис. га і більше земель — цілком звична річ. Завдяки особливостям клімату бразильські аграрії мають можливість збирати по два врожаї на рік. Крім того, незаперечною перевагою країни на тлі зростаючого міжнародного попиту на продукти харчування є наявність майже 100 млн. га нині цілинних земель, з яких до 2030 р. заплановано додатково освоїти 30 млн. га.

Один із найрозвиненіших секторів економіки країни — тваринництво м’ясного напряму, що донедавна було представлене переважно скотарством. У 1950-их роках Бразилія виробляла 329 тис. т свинини — всього 2% від світового виробництва того часу, коли Китай виробляв 14% (2,2 млн. т), а пальма першості належала США — 30% (4,6 млн. т).

Справжній ривок у виробництві свинини завдяки потужним інвестиціям та зваженій державній політиці країна здійснила протягом останніх десяти років. Так, у 2002 році рівень експорту свинини зріс на вражаючі 270% (600 тис. т) у порівнянні із 2000-им, що дозволило Бразилії зайняти і досі утримувати четверту сходинку серед світових лідерів свинарства: їй належить 3% світового виробництва і 11% експорту. Втім розвиток бразильського свинарства не можна назвати рівномірно висхідним — значні спади були пов’язані із глобальним перевиробництвом свинини у 2003-му та зі спалахами ящуру в країні. Однак, згідно коментарів Асоціації виробників та експортерів свинини Бразилії ABIPECS, за останні п’ять років, не зважаючи на санітарні бар’єри, збільшення субсидування у свинарстві ЄС і загальне зростання конкуренції на світовому ринку свинини, Бразилії вдалося підняти експорт свинини більше, ніж в середньому країнам-конкурентам. Серед споживачів бразильської свинини більше 70 країн світу. Хоча свинарі намагаються освоювати нові ринки, зокрема Африку та Середній Схід, основними експортними напрямками залишаються Росія, Україна та Гонконг.

Дізнатися більше ви можете із публікації журналу «Прибуткове свинарство», № 1, березень 2011 р.

 Ctrl
Біогазові перспективи України
13.06.2011
Ctrl 
І зі старого комплексу можна зробити «цукерочку»
13.06.2011

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Молоко і ферма»