Рубрики

Архів

Російські успіхи канадських технологій ТОВ АФ «Мортадель»: 100 кг за 142 дні

Агрофірма «Мортадель» однією з перших у СНД завезла, адаптувала та успішно використовує канадську генетику і технології. Наша зустріч із генеральним директором агрофірми, Володимиром Олександровичем Єпішиним, відбувалася в ошатному двоповерховому будиночку, де більшу частину часу живе сам пан Єпішин (додому добиратися 80 км, а виробництво нерідко змушує затримуватися допізна), іноді – власник бізнесу Микола Георгійович Агурбаш та гості компанії. А тепер цікава деталь: будиночок збудовано на території… свинокомплексу, майже між свинарниками. Впевнена, ви інтуїтивно поморщили носа. А даремно: на «Мортаделі» бездоганно чисті не тільки територія, а й повітря! Компанія на власному прикладі переконує, що на сучасному свинокомплексі не місце бруду, смороду та дискомфорту – якщо підходити до бізнесу професіонально та захоплено. Так, як це робить пан Єпішин – людина, яка знає свою справу до найдрібнішого зерня і закохана в неї.

— В чому особливості канадської технології і що стало для вас останнім аргументом на користь досвіду канадських свинарів?

Я працюю в галузі свинарства понад 20 років. Знаю вдалі і провальні проекти. Тому, починаючи нову справу, ми вирішили не вигадувати велосипед, а вивчити передовий світовий досвід свинарства і вибрати найкраще. Ми побували у Данії, Німеччині, Голландії, майже спокусилися на модель англійських свинарів. Однак коли побачили канадські комплекси, зайшли всередину, одразу стало зрозуміло: знайшли!

Традиційними для європейської системи є споруди з дахами, продірявленими вентиляторами: одні заганяють свіже прохолодне повітря, яке за законами аеродинаміки підхоплює внизу відпрацьоване брудне, інші витягають його назовні. Обидві процедури мало що енергозатратні – для того, щоб не створювати протягів і не завдавати тваринам стресу, потрібна ще й додаткова електроенергія для постійного контролю швидкості аерації.

Ще одна особливість — європейські технології не передбачають глибокого підвалу-гноєзбірника. Тому аміак піднімається крізь щілинну підлогу і, хоч би як вентилювали приміщення, тримається на рівні 30-50 см над нею. А що означає для поросяти постійно перебувати у хмарі аміаку? Перманентний токсичний вплив на серце, печінку, нирки, кров і так далі. Тобто ми самі гальмуємо розвиток та реалізацію генетичного потенціалу наших тварин. Канадські свинарі знайшли прості рішення цих проблем ще 50 років тому: збільшили глибину ванн-гноєзбірників та встановили у підвалі вентилятор, який створює там розряджене повітря. Отож важкий аміак просто провалюється крізь суцільно решітчасту підлогу у підвал.

Ви запитували, що стало останнім аргументом. Свиней для нашого комплексу я відбирав у Канаді особисто і під час карантину жив на фермі у нашого партнера з канадського Центру генетики Джима Дональдсона. А тепер увага: я жив на другому поверсі, піді мною був свинарник, а через стінку — приватний дитячий садочок, яким завідувала донька пана Дональдсона. Таке сусідство багато про що говорить.

— А чому саме канадські свині?

— Тому що це визнана в світі якість м’яса та виробничі показники.

— Але ж і датські, французькі і т.д. свині теж називають найкращими?

— Які технологічні рішення «Мортадель» допомагають досягати високих виробничих показників?

— Як вдається утилізувати гній тільки раз на рік?

— Чому західноєвропейські генетичні компанії активно пропонують саме гібридне поголів’я та чому «Мортадель» не боїться конкуренції, продаючи чистопорідних свиней?

— За чотири роки існування підприємство отримало від 657 канадських свинок та кнурів вже більше 160 тис. нащадків. Як компанії вдається при цьому зберігати структуру стада та виняткові якісні показники поголів’я?

— Чи доцільно використовувати багатопорідне схрещування?

— На чолі кожного модулю племзаводів «Мортадель» — кандидат наук. Як компанії вдається залучати висококласних фахівців?

Відповіді на ці та інші запитання читайте у повній версії інтерв’ю із Володимиром Олександровичем Єпішиним у журналі «Прибуткове свинарство» №2, грудень 2010р.

 Ctrl
І зі старого комплексу можна зробити «цукерочку»
13.06.2011
Ctrl 
ТОВ «Галичина – Захід » — з руїн до кращих європейських показників
13.06.2011

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Молоко і ферма»