Рубрики

Архів

Сир, вітряки, тюльпани і п’ятачки, або форвард європейського свинарства

Голландія здавна відома як аграрна і торговельна нація. Через бідні ґрунти та постійну боротьбу з морем за сушу голландці активніше від інших країн накопичували сільськогосподарські знання, і зараз аграрне виробництво Нідерландів визнають одним із найрозвиненіших та найпродуктивніших. Завдяки гарантовано відмінній якості продукція цієї країни бажана в усіх куточках світу. Крихітна Голландія (41,5 тис. км2) посідає перше місце у світі за експортом столового яйця, четверте – за виробництвом сиру, п’яте – за виробництвом масла. Крім того, експортує три чверті виробленого м’яса, більше половини якого – свинина та продукти з неї. Відмінні знання і досягнення Голландії в агротехнологіях, зокрема у свинарстві, давно стали зразком для наслідування.

Зараз Голландія входить до п’ятірки країн ЄС із найбільшим поголів’ям свиней. Найактивнішим періодом розвитку галузі стали 1970-80-ті роки, коли у провінціях із непридатними для рослинництва піщаними ґрунтами з’явилося багато невеликих сімейних свиногосподарств. Сьогодні у Північному Брабанті, Лімбурзі, Гельдерланді та Оверсейлі утримують 90% усіх свиней країни. Щоправда, нарощування поголів’я сповільнилось і навіть зазнало спаду після 1997 року, коли довелось боротися з епідемією класичної чуми свиней та загостренням конкуренції на світовому ринку. Незабаром галузь відновилася, але зараз регуляторна політика країни спрямована на дотримання відносно стабільної кількості поголів’я. Адже на території Голландії, що всього 150 км завширшки та 300 км завдовжки, проживає приблизно 16 млн чоловік, а поголів’я свиней останнім роками сягає в середньому 12 млн.

Голландія і надалі залишається країною з найкращими умовами для свинарського бізнесу. Галузь має добре розвинену інфраструктуру та вигідну логістику. Зокрема від Амстердама до точок трикутника Лондон-Берлін-Париж, куди голландці експортують найбільше свинини і готових м’ясних продуктів, у середньому по 500 км. Добре розвинена харчова промисловість країни забезпечує свинарство побічними продуктами, які успішно використовують у кормовиробництві. Голландським технологіям та обладнанню для вирощування свиней довіряють не тільки місцеві фермери: в усьому світі визнали якість та ефективність тутешніх електронних систем годівлі свиноматок, годівельних автоматів, обладнання для вентиляції, систем для видалення та утилізації гною тощо.

Постійні вдосконалення в галузі генетики дають свої результати: голландське поголів’я (лідери сектору – компанії Topigs та Hypor) продуктивністю не поступається датському.

Видатні технологічні та виробничі досягнення свинарства Голландії стали можливими зокрема завдяки активній позиції науки, галузевих об’єднань та підтримці уряду. Так, університет у Вагенінгені відомий на весь світ своїми дослідженнями та інноваційними розробками. Об’єднання галузевих рад виробників м’яса та яєць (PVE) за підтримки уряду аналізує досягнення галузей, прогнозує подальший розвиток і вживає всіх необхідних заходів для підтримання їх конкурентоспроможності та просування на нові ринки. 

Дізнатись більше ви можете із публікації журналу "Прибуткове свинарство", №4, червень 2011 р.

 Ctrl
Вода — ключовий інгредієнт
06.06.2011
Ctrl 
Прудиус Олексій Григорович: «Наша формула успіху — люди!»
06.06.2011

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Молоко і ферма»