Рубрики

Архів

Добра порада — нікому не завада! Епізод третій: якісне повітря

Доктор Дірк Гессе, незалежний консультант у царині свинарства, директор консалтингової компанії Agri-Kontakt (Німеччина)

Не секрет, якщо людину чи тварину (маємо на увазі свиню) позбавити повітря, їхнє життя обірветься менше, ніж за десять хвилин. Тому якісне повітря на свинокомплексі — питання важливе і водночас «колюче». Адже, враховуючи специфіку бізнесу, на фермах не може «пахнути квіточками»! З другого боку, є кілька способів зробити його менш агресивним (яким воно стає через шкідливі гази, зокрема аміак).

Порада 1. Охолодження гною. Є різні системи, тому ми не будемо зупинятися на технологічних особливостях. Важливо те, що при зниженні температури гноївки на 4–6 ºС, випари аміаку в середньому зменшуються на 30%. Крім того, є системи, які дозволяють використовувати це тепло для забезпечення потреб ферми, зокрема обігріву гнізд із поросятами або навіть приміщень.

Порада 2. Притік свіжого повітря. Останнім часом у Данії й Німеччині особливою популярністю користуються дифузні стелі — відносно дешево і надійно. Скажу чесно: взимку це ідеальний варіант, проте навесні і влітку такої вентиляції недостатньо, потрібно додатково відкривати клапанита використовувати систему охолодження — наприклад, розприскування води.

Поєднання дифузних стель із клапанами та системою охолодження повітря — рішення для власників, які прагнуть оптимізувати, а не мінімізувати витрати, адже завдяки інвестиціям можна забезпечити 550–560 г добових приростів свиней на дорощуванні.

Порада 3. Гігієна, гігієна і ще раз гігієна! У силу своїх хімічних властивостей, аміак утворюється в теплій гноївці впродовж двох тижнів з моменту, коли вона починає збиратися в каналі. Логічно, якщо забезпечити регулярне його очищення в межах цього інтервалу, повітря на фермі буде набагато чистішим.

1) Як налагодити притік свіжого повітря, щоб не зашкодити?

2) Що значить «правильно»відкривати вікна і чому це так важливо?

3) Яка підлога сприяє якісному повітрю та здоровому диханню свиней?

Відповіді на ці та інші питання шукайте у повній версії статті у журналі «Прибуткове свинарство» №4 (16), 2013

 Ctrl
Як зменшити собівартість виробництва свинини
23.09.2013
Ctrl 
«Cігма»: еволюція до досконалості
23.09.2013

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Молоко і ферма»