Рубрики

Архів

Добра порада — нікому не завада Епізод другий: максимальна продуктивність свиноматок, особливості запліднювання та утримування поросних свиноматок

Доктор Дірк Гессе, незалежний консультант у царині свинарства, директор консалтингової компанії AGRIKontakt

Якщо вас запитають, як зробити, щоб свиноматки народжували багато поросят, ви, переконаний, одразу ж почнете говорити про забезпечення оптимальних умов утримання, правильне годування, особливості генетики і т. д. Безперечно, це все так і справді важливо. Але серед цих «глобальних» аспектів ми часто забуваємо про найголовніше — сам процес запліднювання. Правило № 1: технік штучного запліднювання не повинен поспішати, нервувати та поводитися зі свиноматкою грубо. Навпаки, він має встановити не тільки тактильний, а й голосовий контакт, приділити достатню увагу стимуляції, запліднювати в присутності кнура тощо. Це все добре відомі істини. Проте є ще багато нюансів, про які ви повинні знати. 

Перевірка та стимуляція кнуром

Порада 1. Коли починати перевірку свиноматок? Поширена практика, коли поросят відлучають по четвергах. Проте час планового запліднювання може бути різним: у понеділок уранці, в понеділок увечері чи навіть у вівторок ранком. А оскільки запорука успішного запліднювання — якісний контроль охоти, то при системі відлучення в четвер перевірку свиноматок потрібно починати ще в неділю ввечері. Причому кнур зайвим не буде!

Порада 2. Одне з FAQ — кнур якої породи найкраще підходить для стимуляції. Насправді це не має значення, хоча поширеною є думка, що Дюрок пахне найкраще. Увагу варто загострити на іншому: на фермах для стимуляції часто використовують одного кнура, а це не дуже добре. Ви матимете помітно кращі результати, якщо їх буде 3–5. Чому? А тому, що свиноматкам, як і жінкам, запах і вигляд одного кнура подобається, а іншого — ні! Доведено, наприклад, що ремонтні свинки та молоді свиноматки негативно реагують на кнурів великих розмірів. Нам це важко зрозуміти, проте якщо поглянути на світ очима тварин, усе стане логічним!

Що стосується порід кнурів, це справді має значення, коли йдеться не про стимуляцію, а запліднювання. Кого обрати: П’єтрена чи Дюрока? Справа в тому, що перші забезпечують високу якість м’яса, а другі — більшу кількість життєздатних новонароджених поросят. Крім того, тварини, отримані від «союзу» свинки F1 із Дюроком, демонструють кращі результати на відгодівлі та мають менший відсоток падежу. Якого кнура-плідника обрати, залежить від типу ферми. Якщо ви маєте повний цикл виробництва, то економічно доцільно зупинитися на Дюроку: життєздатні поросята + більші прирости + менша смертність істотно переважають недолік цієї породи — менший відсоток пісного м’яса. Проте якщо ваше господарство займається тільки відгодівлею і здає свиней на забій, тоді П’єтрени можуть бути кращими.

Порада 3. Правильна стимуляція — це коли кнури зупиняються біля свиноматки/групи свиноматок на період їх запліднювання, а не гуляють проходом. Тоді й обраним свиноматкам набагато приємніше — вони можуть встановити з кнуром контакт ніс до носа, й інших він завчасно не стимулює. Завдяки яким технологічним рішенням цього можна досягти? Якщо ваше господарство нараховує не одну тисячу свиноматок, монтування висувних дверей обійдеться дорого. Коли з цією проблемою зіштовхнулися на одному німецькому підприємстві (7000 свиноматок), там, витративши копійки, вигадали і почали використовувати зручний вагончик для кнурів-аніматорів.

Розміри вагончика відповідають розмірам групи тварин, яких потрібно запліднювати. Завдяки коліщатам його не тільки легко рухати вздовж проходу, а можна навіть розвертати. Цей винахід ще раз доводить, що для ефективного виробництва не завжди потрібно багато грошей, головне — креатив!

1) Який оптимальний час для запліднювання?

2) Коли проводити перше запліднювання свинок?

3) Які переваги та недоліки різних систем утримування поросних свиноматок? 

Відповіді на ці та інші питання шукайте у повній версії статті у журналі «Прибуткове свинарство» №3 (15), 2013

 Ctrl
Підземні води: використовувати не можна заборонити
23.07.2013
Ctrl 
Точки контролю ефективності господарства
23.07.2013

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Молоко і ферма»