Рубрики

Архів

Обережно — кульгавість!

Згідно одного із останніх досліджень Міністерства сільського господарства США (USDA), яке вивчало проблеми здоров’я свиноматок, щороку більше 15% відбракованих свиноматок «вибувають із гри» через кульгавість. У дослідженні кульгавість визнали другою після репродуктивної дисфункції найчастішою причиною вимушеного забою свиноматок.Однак експерти із різних країн наголошують, що проблему здоров’я ратиць значно недооцінили, адже згідно досліджень, проведених науковцями Університету штату Айова (ISU) на цілій низці товарних свиноферм, більше 84% свиноматок має пошкодження принаймні однієї ратиці. Свиноматка, що страждає від кульгавості, менше пересувається, втрачає вагу через недостатнє споживання корму. А запальні процеси, які супроводжують хронічну кульгавість, викликають внутрішні зміни в організмі свиноматки: недостатнє засвоєння поживних речовин, навіть негативний вплив на овуляцію, через який частішають прохолости. Зрештою таку свиноматку вибраковують через репродуктивну дисфункцію, хоча першопричиною була проблема із кінцівками.

Проблеми із ратицями часто залишаються непоміченими і перетворюються на хронічну кульгавість через те, що, по-перше, сучасна практика штучного запліднювання не вимагає повної відсутності дефектів опорно-рухового апарату свиноматки, такої важливої при природному паруванні; по-друге, через інстинкт самозахисту свиноматки із пошкодженнями ратиць, навіть страждаючи від механічних незручностей чи болю, приховують це під час пересування, щоб уникнути переслідувань інших тварин із групи. Ситуація тільки погіршується недостатньою освіченістю та невмотивованістю персоналу боротися із кульгавістю в умовах інтенсивного промислового свинарства.

Економічний аспект

Тим не менш, саме здорові кінцівки — фундамент високої продуктивності свиноматки. Кульгава тварина не тільки народжує менше поросят на опорос, але й, за висновками дослідників із Університету Міннесоти, із кожним додатковим балом кульгавості передніх кінцівок (Таб. 1), частота роздушення нею поросят-сисунів зростає на 8%.

Німецькі дослідники стверджують, що кульгаві свиноматки не доживають до свого 3-го опоросу у стаді, тоді як ті, що не мають проблем із кінцівками, в середньому мають 4,5 – 5 виводків поросят. Тим часом окупність ремонтної свинки, за даними того ж дослідження, наступає між 3-ім та 4-им опоросом. Відповідно, кульгавість спричиняє значні економічні втрати господарства. За деякими підрахунками, через витрати, пов’язані виключно зі свиноматкою (вимушений забій; вищі затрати на догляд, лікування, ремонт стада; більшу смертність сисунів та гіршу якість поросят) кожна свиноматка, у якої діагностували проблеми із ратицями, коштує господарству від $ 180 до $ 420.

Поліфакторна проблема

Кульгавість — поліфакторна проблема. До пошкоджень ратиць призводять помилки у вирощуванні та відборі ремонтного молодняку, неправильний склад раціонів, умови утримання та управління, тип підлоги. На додачу, за останні сорок років плодовитість сучасних генотипів свиней майже подвоїлася, а це означає додаткове навантаження на опорно-руховий апарат поросної свиноматки через виношування чисельнішого і важчого приплоду. Після опоросу свиноматка має справлятися із виробництвом більшої кількості молока для вигодовування багатоплідних гнізд, що вимагає агресивнішої мобілізації кальцію та фосфору із кісток тварини впродовж лактації. Однак питання адекватної годівлі свиноматок для попередження проблем із кінцівками — тільки частина складного паззлу.

— Свинарі ЄС мусять до 1 січня 2013 року перейти на групове утримання супоросних свиноматок. Як це вплине на проблему кульгавості?

— На які ознаки кінцівок звертати увагу при відборі ремонтного молодняку?

— Як правильний мінеральний баланс може попередити кульгавість?

— Як оцінити локомоцію та ступінь кульгавості тварини?

— П’ять кроків правильної розчистки ратиць.


Відповіді на ці та інші питання читайте у повній версії статті у журналі "Прибуткове свинарство" №2 (8), 2012

 Ctrl
Особливості німецького «свинарського» поясу
21.05.2012
Ctrl 
Цирковірусна інфекція свиней
18.05.2012

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Молоко і ферма»