Рубрики

Архів

М. Ярошко. Системи напування поросят

Поросятам обов’язково потрібно забезпечувати вільний доступ до води. Що стосується її якості, то є відповідні стандарти, яких треба ретельно дотримуватися. Сучасні системи напування дають змогу якісно очищувати воду й додавати в неї ліки та вітаміни. Але не всі господарства можуть дозволити собі придбати комплексну систему підготовки води. Тому більшість аграрних компаній поки що обмежуються придбанням відповідних поїлок.

Слід пам’ятати, що рішення про застосування того чи іншого обладнання є дуже важливим і приймається на довготривалу перспективу. Про нову систему напування свинарі замислюються, як правило, тільки перед реконструкцією вже існуючих приміщень або перед будівництвом нового комплексу. Аналізуючи переваги й недоліки різних видів поїлок, у господарствах частіше віддають перевагу ніпельним (сосковим) поїлкам, порівняно з чашковими. Але є такі місця, де відмовитися від застосування іншого виду поїлок просто не вдасться. Так, чашкові поїлки найчастіше використовуються для поросят на підсосі й дорощуванні — щоб краще привчити їх до споживання води.

Компанії-виробники пропонують багато типів поїльного обладнання, яке може відрізнятися товщиною різьби, діаметром корпусу та ніпелю, місцем кріплення (в годівниці або окремо), діаметром чаші, матеріалом тощо.

Сучасні ніпельні поїлки виготовляють із нержавіючої сталі або в комбінації зі сталі, латуні та бронзи. Чашкові поїлки роблять переважно з нержавіючої сталі або чавуну. Виробники зазначають, що ніпельні з нержавіючої сталі та бронзи — це близько 80% усіх поїлок, які випускаються. Вони дешевші та простіші в експлуатації. Тоді як чимало експертів вважають, що чашкові поїлки дорожчі, їх важче монтувати, до того ж вони менш гігієнічні: в них застоюється вода, тож потрібен щоденний догляд. Однак їхньою перевагою є те, що для тварин пиття з «чашки» більш природне. До того ж, у таких поїлках перевитрачається менше води: на цілих 10 відсотків порівняно з іншими, як з’ясували вчені. Тому окремі фахівці рекомендують купувати чашкові поїлки не тільки для поросят, а й для дорослих племінних свиней та тварин на відгодівлі.

Під час вибору поїлок треба враховувати те, до чого тварини були привчені на кожному конкретному підприємстві. Звичайно, основним фактором при цьому залишається категорія та вік тварин. Важливим показником для вибору поїлки є також загальна характеристика водопроводу. Чимало свинарів вважають, що обладнання для напування тварин, яке є на ринку, практично однакове, незалежно від виробника та країни.

Які переваги та недоліки цапфових поїлках?

У чому полягають особливості водопостачання для підсисних поросят?

Як привчити поросят до того чи іншого типу поїльного обладнання?

Де найкраще розташовувати поїлки для поросят на підсосі?

Чому гігієна поїлок відіграє ключову роль у забезпеченні поросят водою?

Відповіді на ці та інші питання читайте у повній версії статті у журналі «Прибуткове свинарство» № 2 (8), 2012.

 Ctrl
Поїлки для дорослих
16.08.2012
Ctrl 
Кремувати не можна складувати — де поставити кому?
07.03.2012

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Молоко і ферма»