Рубрики

Архів

Місце сухої спиртової барди у системі економічно обґрунтованої годівлі свиней

Леонід Подобєд, доктор сільськогосподарських наук, професор, Інститут тваринництва УААН

Головна відмінність вітчизняних комбікормів від зарубіжних за компонентним складом — у невиправдано високому рівні введення в них зерна. Часто можна почути думку, що Україна — зернова держава і може собі дозволити активно використовувати зерно для годівлі тварин і птиці. Звичайно, кормове зерно — чудова складова для комбікорму. Та от, приміром, Польща не зернова держава, а може собі дозволити ввозити до нас свою свинину і мати на цьому хороший прибуток. Цей факт повинен змусити вітчизняного виробника глибоко замислитись, проаналізувати свої підходи до технології виробництва свинини і зрозуміти, що головний резерв зниження собівартості м’ясної продукції сконцентровано в годуванні. Саме в цьому cегменті технології зосереджено до 65% всіх виробничих затрат. Це означає, що, знижуючи кормові затрати, навіть при тій самій продуктивності свиней можна одержувати додатковий, і досить істотний, прибуток. В цій ситуації у виграші буде тільки той, хто зуміє максимально залучити дешевші незернові кормові ресурси і правильно розпорядитися ними, оптимізуючи годівлю.

Головний резерв зниження собівартості м’ясної продукції сконцентровано в годівлі

Незернових кормових ресурсів в Україні не так мало. Однак найбільшу цінність із них становлять ті, які надходять на переробку в комбікорм в сухому розсипному чи гранульованому вигляді. Ще важливіше для такої перспективної комбікормової сировини — харчова цінність цих продуктів у зв’язці «енергія + протеїн». Для розуміння цього положення слід звернути увагу, що замінити зернову сировину продуктами переробки харчової промисловості можливо тільки за умови осмислення, що ця зв’язка в перспективному продукті буде дешевша, ніж у зерні.

Одним із таких перспективних комбікормових ресурсів можна вважати суху післяспиртову барду, попри невиправдану зневагу до цього продукту багатьох виробників.

Післяспиртова барда — це побічний продукт мікробіологічного виробництва, позиціонований у системі годівлі як ефективна протеїнова добавка з істотною концентрацією біологічно активних речовин — вітамінів, каротиноїдів, органічних кислот.

Якісна суха барда — це сипучий кормовий продукт світло-коричневого кольору з приємним хлібним запахом, солодкуватий на смак.

Якщо барда є побічним продуктом переробки якісного харчовогозерна, вона абсолютно безпечна щодо накопичення в ніймікотоксинів усіх груп і видів.

За хімічним складом суха вона барда являє собою цінний протеїновий концентрат зі значним вмістом сирого й доступного протеїну, а також критичних для харчування свиней амінокислот.

Слід зрозуміти, що органолептика, фізико-механічні характеристики і, особливо, хімічний склад післяспиртової барди визначатимуться особливостями складу зернової сировини, технологією одержання спирту й сушіння продукту. Однак світова практика виробила спеціальний міжнародний стандарт DDGS на суху спиртову барду кормового призначення.

У барді більше, ніж у зерні, клітковини, жиру та сирої золи. Однак якщо цей білковий продукт порівняти з типовими протеїновими джерелами раціонів для свиней — макухами і шротами, то виявиться, що барда має перед ними значну перевагу, бо в ній більш ніж удвічі менше клітковини порівняно з продуктами переробки олійних.

Суха барда містить значну концентрацію вітамінів групи В, мінеральних речовин (особливо фосфору) та мікроелементів, які беруться до уваги при балансуванні годівлі. Однак навіть якщо вважати концентрації цих елементів типовими для зернових кормів, введення барди в зазначених вище дозах до складу свинячих комбікормів стає значним фактором підвищення поживної цінності при економічно обґрунтованій заміні значної частини зерна та дорогих білкових добавок.

Розрахунки показують, що до комбікормів для різних статево-вікових груп можна вводити суху післяспиртову барду при істотному зниженні частки зернової частини й дорогих білкових добавок.

Введення у корм свиням барди в поєднанні з традиційними добавками дозволяє знизити частку зернових кормів до 52-64%, або більш як на 5-7%. При цьому вартість комбікорму може знизитись на 5,5-8,9%.

Крім того, суха барда добре поєднується з макухою соняшниковою й може слугувати фактором зниження норми введення добавок незамінних амінокислот.

Таким чином, суху післяспиртову барду слід розглядати як цінний компонент раціону для свиней. Введення її до складу рецептів комбікормів у дозі 5-14 % забезпечує значну економію зернових складників, може бути альтернативою дріжджам, знижує навантаження рецептів за синтетичними амінокислотами й кормовими фосфатами. Усе це повертається добре відчутним (до 9%) здешевленням комбікорму при збереженні продуктивності свиней.

Як вплине додавання сухої спиртової барди на свиней, які гостро реагують на надлишок клітковини в раціоні?

Завдяки чому суха спиртова барда підвищує поживну цінність кормів?

Відповіді на ці та інші питання — у повній версії статті в журналі «Прибуткове свинарство» № 4 (6), грудень, 2011

 
Ctrl 
Білки плазми крові в харчуванні поросят
10.01.2012

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Молоко і ферма»