Рубрики

Архів

Навіщо поросятам яєчні імуноглобуліни?

Інге Хайнцл (Inge Heinzl), кандидат с / г наук, Німеччина

Як відомо, рівень здоров’я поросят є важливим фактором успіху в розведенні та відгодівлі свиней. Поросята із слабшим імунітетом вразливіші до стресових ситуацій і збудників хвороб, які спричиняють діарею та падіж тварин. Відтак актуальним для свинарів стає питання активації імунітету поросят.

Люди і тварини захищаються від збудників різних захворювань за допомогою специфічних антитіл. Вони надходять в організм від матері або шляхом штучного введення чужорідних імунних субстанцій — антитіл (пасивний імунітет). Інший варіант — завдяки виробництву власних імунних клітин (активний імунітет) після контакту із джерелом хвороби — антигеном. Люди отримують необхідні імуноглобуліни через плаценту ще перебуваючи в утробі матері. Натомість поросята народжуються майже стерильними: шість шарів епітеліохоріальної плаценти свиноматок служать ефективним бар’єром, через який безпосередній перехід антитіл до плоду під час поросності неможливий.

У перші 24 години життя травна система поросят ще не виконує свою функцію, а стінка кишківника здатна пропускати клітини імуноглобулінів безпосередньо у кровоносну систему, тим самим сприяючи створенню пассивного імунітету. Пізніше і концентрація антитіл у молозиві свиноматки, і пропускна здатність кишківника різко падають. Оральне надходження імуноглобулінів сприяє своєрідній стартовій імунній підтримці поросяти, яка захищає його організм аж до появи власного активного імунітету.

Як кури стосуються проблеми?

У колишніх приватних присадибних господарствах тварин тримали в безпосередній близькості один від одного. Кури могли вільно пересуватися двором, відповідно контактуючи зі збудниками захворювань інших тварин, наприклад через їх екскременти. При цьому кури практично не виявляли жодних симптомів хвороб, а навпаки успішно виробляли до них антитіла. Перенесення антитіл організмом курки в яйця забезпечує курчат необхідними імуноглобулінами з перших днів життя, і, як для поросят молозиво, активує імунітет.

Такий природний механізм активації імунітету сьогодні використовують як спосіб профілактики численних хвороб новонароджених тварин. Кур-несучок окремих курників вакцинують збудником тієї чи іншої хвороби, актуальної для поросят у конкретний період їхнього життя (зазвичай збудниками діарей). У жовтках вироблених ними після цього яєць поруч із імуноглобулінами IgA та IgM присутні також специфічні антитіла IgY, що характерні тільки птахам, рептиліям та лускатим рибам. Концентрація IgY у жовтках невелика — всього 10-15%, але унікальна технологія дозволяє виділити їх концентрат у формі порошку. Із яєць різних курників, де птахи були спеціально заражені хворобами поросят, концентрат імуноглобулінів виділяють окремо, а потім отриманий порошок змішують у заданих пропорціях. Таким чином досягають цілеспрямованої дії концентрату проти комплексу патогенів. Згодовуючи такий концентрат імуноглобулінів поросятам, захищаємо їх від діарей та інших проблем уже з перших днів життя.


Дізнатись більше ви можете із публікації журналу «Прибуткове свинарство», №3 (5), вересень, 2011 р.

 Ctrl
«Серволюкс-Генетик» — перша і єдина нуклеусна ферма в Україні
26.09.2011
Ctrl 
Світловодський бекон від ФГ «ВК і К»
26.09.2011

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Молоко і ферма»