Рубрики

Архів

Світловодський бекон від ФГ «ВК і К»

На сторінках попереднього номеру «Прибуткового свинарства» (червень, 2011 р.) ми розповідали про мясопереробне підприємство ПП «ВК і К», яке входить до двадцятки найкращих в Україні. Цього разу пропонуємо познайомитися власне із витоками чудового смаку м’ясних виробів компанії — із фермерським господарством «ВК і К», що вирощує якісну свинину за сучасними технологіями і постійно шукає шляхи вдосконалити виробництво.

Екскурсію господарством для нас провів заступник директора з виробництва Андрій Миколайович Кравченко. На його переконання, оцінювати виробничі завдання та приймати рішення потрібно невідривно від аналізу цифр — показників: «Біда багатьох наших колег у тому, що вони продовжують оперувати категоріями “гарненьке-кругленьке”, в той час як ледь не кожен параметр можна заміряти й оцінити. У нас на господарстві чітка система: цифра — аналіз — рішення — дія».

Як такий підхід до справи реалізований у життя підприємства?

Кнурівник

Донедавна клітки із кнурами були у приміщенні цеху осіменіння. Тварин утримували на бетонній підлозі без підігріву, що не надто сприяло їх здоров’ю, до того ж, зрозуміло, нівелювався ефект від застосування кнурів-пробників. За принципом «цифра — аналіз — рішення» для кнурів оперативно відвели у цеху автономне приміщення і забезпечили підігрів частини підлоги у кожній клітці. Врахувавши фізіологічні особливості тварин та їх поведінку, щоб забезпечити водяний підігрів, підняли і перебетонували не всю підлогу, а лише опалювану частину — це ноу-хау господарства. У клітці через це утворилася сходинка, але тварини всі перепади у підлозі вище10 смсприймають як перешкоду та беруть до уваги. Нижче — травмонебезпечно. Відтак кнури отримали можливість обирати для відпочинку ту зону (теплішу або прохолоднішу), яка їм комфортна саме у цей момент, і легко знаходять опору навіть задніми ногами. У кнурівнику забезпечено літній та зимовий режими вентиляції.

На підприємстві застосовують виключно штучне запліднювання, а для привчання кнурів та забору сперми обладнали манеж на два станкомісця — деяким кнурам через особливий темперамент під час забору сперми краще, щоб поруч був суперник. Перед процедурою тварини обов’язково проходять душ. А розбавлення та оцінку якості отриманої спермопродукції проводять в укомплектованій лабораторії (Minitub, Німеччина).

«Самостійно займатися племінною справою змушує ринок. В Україні більше 400 господарств із племінним статусом, однак насправді працювати майже ні з ким: немає віри тим показникам продуктивності, які вони декларують, — пояснює Андрій Миколайович, — ще є низка генетичних компаній, які імпортують якісне поголів’я з-за кордону. Але, по-перше, не зважаючи на ветеринарні фільтри, під час транспортування тварин через всю Європу немає гарантій, що дорогою до них нічого не причепиться; по-друге, розглядати питання “якісна генетика” можна тільки у поєднанні із “якісна селекційно-племінна робота”. А для цього потрібні знання, досвід, відповідне програмне забезпечення, доступ до бази даних із селекційною оцінкою та навіть елементарне бажання».

Про подорож іншими цехами господарства, комбікормовим заводом та про особливості управління ФГ «ВК і К» читайте у повній версії журналу «Прибуткове свинарство» № 3 (5), вересень 2011.

 Ctrl
Навіщо поросятам яєчні імуноглобуліни?
26.09.2011
Ctrl 
Енергозберігаючі системи вентиляції на свинофермах
26.09.2011

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Молоко і ферма»