Рубрики

Архів

Енергозберігаючі системи вентиляції на свинофермах

Вернер Гайслер — інженер у регіональному центрі зі свинарства, освіти та знань у місті Боксберг (Німеччина)Під час ІІІ міжнародного конгресу

«Прибуткове свинарство» ноу-хау у сфері підтримання мікроклімату на свинофермах українським виробникам презентувала Німеччина — країна, котра по праву є першою скрипкою в галузі свинарства.

Вернере, що стало причиною того, що ви обрали свинарство і працюєте в ньому більшу частину свого життя?

Це вже свого роду сімейна традиція: мій дід займався свинарством, потім батько. Отож усі передумови для заняття цією справою я мав. Батьківський дім сформував мій світогляд, допоміг обрати сферу навчання і таким чином привів у цю галузь. Освіту здобував у Ноттінгемському аграрному університеті. Зараз працюю в науково-дослідному центрі Боксберг, досліджую і паралельно викладаю.

Які основні напрямки роботи центру?

По-перше, навчання спеціалістів аграрного сектору; по-друге, дослідження систем утримання тварин та кліматизації; по-третє, практичне тестування нових технологій та концепцій. І наостанок — розвиток нових систем і їх дослідження.

Великий крок було зроблено у дослідах систем кліматичного контролю. Власне на конгресі ми представили одне з наших останніх досягнень — геотермічну систему вентиляції. Це вдосконалений та модернізований вид вже давно існуючої системи підпільної вентиляції

Чим вона вирізняється від інших представлених на ринку систем?

Ми шукали систему, яка приноситиме найменше дискомфорту і шкоди. Робота будь-якої технології залежить від людини. А людям властиво помилятися. Наше завдання — максимально мінімізувати людський фактор. З моменту створення системи ми провели багато дослідів, знайшли найкращі варіанти спорудження, оптимізували вкладання коштів у будівництво.

Перші системи почали працювати за таким принципом ще 25 років тому. Деякі працюють досі й дають непогані результати без модернізації та вдосконалень. Серед основних переваг підпільної вентиляції, порівняно з іншими, і та, що повітря, залежно від його обміну та розрізу каналу, прибуває спочатку каналом під підлогою і тільки потім піднімається до тварин. Завдяки тому, що повітря подають через приточні канали, воно поширюється на більшу площу і рівномірніше проникає до всіх кліток.

Принцип геотермічної вентиляції достатньо простий. Повітря подається у приміщення ферми через кам’яні подушки під фермою.

Чому подушка кам’яна і чому під землею?

Кам’яна подушка — це не що інше, як збільшення площі теплообміну. Закопавши каміння на певній глибині, ми можемо втримувати температуру повітря, що надходить до свинарника, майже стабільною, незалежно від температури та погоди надворі. Земля і каміння служать терморегуляторами.

Тобто ця система підходить лише для новобудов?

Ні. Каміння можна розташувати поряд із фермою та засипати його землею. Такий варіант переважно використовується під час реконструкції.

Яким чином терморегуляцію здійснює земля?

На що слід звернути особливу увагу при впровадженні такого типу вентиляції?

Чому така система вентиляції особливо актуальна у кліматичних умовах України?

Чи є мінуси у геотермічної системи вентиляції?

Яким пан Гайслер бачить розвиток свинарства Німеччини та що прогнозує для України?


Відповіді на ці та інші питання — у повній версії інтерв’ю в журналі «Прибуткове свинарство» № 3 (5), вересень 2011.

 Ctrl
Світловодський бекон від ФГ «ВК і К»
26.09.2011
Ctrl 
Залучення міжнародних інвестицій у свинарство — виклики та можливості
26.09.2011

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Молоко і ферма»