Рубрики

Архів

Залучення міжнародних інвестицій у свинарство — виклики та можливості

Все більше вітчизняних виробників галузі свинарства розуміють, що достойно триматися на ринку в умовах жорсткої конкуренції зможе лише той, хто впроваджує найновіші досягнення у технологіях та генетиці, шукає шляхи пониження собівартості та підвищення якості продукції. Але для того, щоб реалізувати на практиці намічені заходи, на жаль, власних коштів буває не завжди достатньо. Про Міжнародну фінансову корпорацію (IFC), як альтернативне джерело залучення інвестицій, розповіла керівник представництва організації в Україні Олена Волошина.

Наскільки приваблива сьогодні аграрна сфера України для міжнародних інвесторів?

Україна здавна славиться своїми багатими чорноземами і сприятливими для сільського господарства кліматичними умовами. В майбутньому вона може стати одним із найбільш затребуваних експортерів сільськогосподарської продукції. Тому багато іноземних інвесторів, що вже присутні в нашій країні, продовжують вкладати кошти у свинарство країни і доволі успішно. До їх числа нещодавно приєдналася і Міжнародна фінансова корпорація (IFC), для якої підтримка українського агробізнесу ¾ один із пріоритетних напрямків роботи в Україні.

Чому для IFC цікава саме галузь свинарства?

З одного боку, Україна має яскраву перспективу для розвитку свинарства, але з іншого, і проблем у секторі більше ніж достатньо: у багатьох компаній немає доступу до довгострокового фінансування, відсутня міжнародна сертифікація — все це ускладнює їх вихід на зовнішні ринки. IFC може допомогти у вирішенні цих питань. Адже ми будуємо свою роботу таким чином, щоб сприяти Україні в максимальному збільшенні потенціалу цього сектору, пропонуємо так званий програмний підхід.

Що повинно зробити підприємство для того, щоб стати клієнтом IFC?

У нас немає єдиної стандартної процедури, в залежності від якої ми обираємо клієнтів. Представники компаній звертаються до нас з вулиці, присилають листи електронною поштою, телефонують. Підприємства надають нам попередню інформацію щодо проекту, ми її переглядаємо і, якщо він привертає увагу, просимо бізнес-план або детальне техніко-економічне обґрунтування проекту для прийняття рішення про можливість його фінансування.

Ми досить прискіпливо відбираємо наших клієнтів. Через нас проходять сотні проектів, але деякі відпадають одразу. Серед причин те, що у них занадто малі планові потужності, не мають чіткої стратегії, ідея існує тільки на папері, або компанія має слабкі операційні та фінансові показники.

Якою ж має бути мінімальна вартість проекту, щоб отримати фінансове «благословення»?

Її розмір насамперед залежить від сектору економіки. Так, для реального сектору мінімальна вартість проекту, з яким варто до нас приходити, складає 7–10 млн доларів.

Для того, щоб зрозуміти, хто може стати нашим клієнтом, ¾ найкраще звернутися до списку уже існуючих. Як правило, це компанії-лідери свого сектору, з чіткою бізнес-стратегією, прозорою структурою власності, що надають консолідовану фінансову звітність за міжнародними стандартами. Останній критерій, до речі, не просто вимога IFC, а дуже поширена бізнес-практика, яка дозволяє порівняти ефективність компанії з аналогічними показниками компаній з інших країн, що значно полегшує процедуру отримання зовнішнього фінансування.

Яким чином, окрім матеріальної підтримки, IFC сприяє розвитку своїх клієнтів?

Хто з лідерів аграрного ринку України вже встиг переконатися у надійності IFC?

Чи сприяє держава залученню іноземних інвестицій в сільське господарство?

Яким чином IFC вдається уникати ризикових проектів?

Які фактори можуть стати обмежуючими на шляху до плідної співпраці?

Які можливості пропонує IFC невеликим фермерським господарствам?

Що, з погляду IFC, очікує галузь свинарства України в майбутньому?


Відповіді на ці та інші питання — у повній версії інтерв’ю в журналі «Прибуткове свинарство» № 3 (5), 2011.

 Ctrl
Енергозберігаючі системи вентиляції на свинофермах
26.09.2011
Ctrl 
Нутріекономіка свинарства: думайте й рахуйте!
01.07.2011

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Молоко і ферма»