Рубрики

Архів

Торбен Андерсен: Інвестиції в свинарство україни: бракує лише бажання

Торбен Андерсен, міжнародний консультант у галузі свинарства, відповідає за аналіз потенціалу господарств під час планування інвестицій Baltic Property Trust Partner Services A/S. Зараз BPT створює аграрний інвестиційний фонд (BPT Farmland), щоб інвестувати сільськогосподарські підприємства Росії, України та Білорусії.

Питання «де взяти гроші?» можна зарахувати до «вічних».

— І нерідко з цим питанням іти до банку марно. Спілкуючись із представниками банків, я іноді жартую: «Виходить, щоб отримати позику, мені необхідно переконати вас, що вона мені зовсім не потрібна». Тоді я вирішив, що треба залучати фінанси тієї людини, яка буде більш-менш залучена до виробництва. Так з’явилася ідея організувати фонд.

У яких країнах ви вже створили інвестиційні проекти?

— Передусім у країнах ЄС. Нині успішно реалізується проект у Хорватії. Але зараз ми зосередилися на Україні, Білорусії та Росії.

Чому зроблено акцент саме на ці країни?

— Є низка факторів, які можна звести до двох. По-перше, землі. Всім відомі чорноземи та їх потенціал (який поки що не розкритий в Україні), великі площі, що дозволяють налагодити крупнотоварне виробництво. При цьому ціни на землю, порівняно з більшістю європейських країн, значно нижчі. Правда, в Україні купити землю поки що неможливо, однак ціна в сусідній Росії коливається в межах 300-500 євро за гектар, у той час, як у Західній Європі 7-12 тисяч. У Польщі вартість сільськогосподарських угідь стрімко зростає і нині становить 3-4 тисячі євро, коли в решті країн Східної Європи 2-3 тисячі євро/га. По-друге, в Україні недорога робоча сила та висока рентабельність свинарства.

Ви мали кілька спроб реалізації інвестиційних проектів із українськими господарствами. Успішно?

— Поки що ні. Справа зупинялася, як тільки доходило до фінансування з боку українського фермера. В Україні вже працює кілька свинокомплексів із данськими інвестиціями, але і там робота налагоджується не так просто. Одна з причин — ми по-різному бачимо цей бізнес та терміни повернення вкладених коштів.

Твердження про те, що українське свинарство має величезний потенціал, не нове. Ви, як фахівець своєї справи та людина, що може оцінити ситуацію загалом, як думаєте, чому це і досі лише твердження?

— Основна причина — у вас немає бажання. Самих лише можливостей недостатньо — ви повинні цього хотіти.

Пан Андерсен все своє професійне життя не зраджує свинарству і жартує, що пройшов галузь від А до Я. Де здобув такий серйозний досвід?

— Що спонукало розпочати роботу із фондом?

— Залучення коштів із банку та інвестиційного фонду – в чому принципова різниця?

— Які плюси та мінуси співпраці із інвестиційним фондом?

— Коли варто очікувати повернення вкладених в свинарство коштів?

Відповіді на ці та інші запитання читайте у повній версії інтерв’ю із представником одного із найпотужніших інвестиційних фондів Європи, Baltic Property Trust, у журналі «Прибуткове свинарство» №1, вересень 2010 р.

 Ctrl
Нутріекономіка свинарства: думайте й рахуйте!
01.07.2011
Ctrl 
Артур Лоза: «Українське свинарство реалізує десяту частину свого потенціалу»
01.07.2011

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Молоко і ферма»