Рубрики

Архів

Артур Лоза: «Українське свинарство реалізує десяту частину свого потенціалу»

01.07.2011 12:42:52

У ТОВ «Деміс-Агро» займатися свинарством почали буквально «з нуля». А тепер гості та делегації на комплексі не рідкість. Колеги довіряють досвіду керівника ТОВ «Деміс-Агро», Артура Анатолійовича Лози, до його думок і порад прислухаються, адже на прикладі очолюваного підприємства він успішно доводить свою тезу: «Свинарство дуже перспективне для України і має колосальний потенціал».

— Дніпропетровська область — лідер України за обсягами виробленої свинини. За майже чотири роки існування ТОВ «Деміс Агро» стало четвертим свиногосподарством області. Завдяки чому досягаєте таких результатів?

— Я б перефразував запитання: чому ми не досягаємо таких показників як, наприклад, у Данії. Звичайно, те про що ви говорите — пристойні показники як для України. Втім і вони не найвищі. Насправді є ще резерви, аби підтягнутися. Ми свідомо обрали стратегію максимальної динаміки розвитку. Тому довелося жертвувати певними нюансами — щоб якнайшвидше досягти максимального розширення. По-перше, як майже всіх українських виробників, нас стримує «проблема росту». Добре відомо, що на Заході ферма будується одразу «під ключ» і матеріальна база готується під усі технологічні процеси. У нас же, з огляду на те, що нема змоги повноцінно фінансувати той чи інший проект, потужності нарощуються еволюційно, крок за кроком. Наприклад, ще три роки тому ми планували побудувати репродуктор на 1800 свиноматок, а досягли запланованих показників тільки цього року. Усе добудовувалося без зупинки виробництва. А це позначалося на його ефективності. В Україні неможливо отримати довготермінові кредити на 10–15 років, щоб одразу все побудувати, а потім зосередитися виключно на виробництві та дотриманні усіх технологічних вимог. По-друге, у Данії, наприклад, окрім самого виробництва свинини сформовано ще й ринок послуг. Діє ціла інфраструктура, яка забезпечує повноцінне функціонування усього бізнесу: науководослідні установи, освіта та перепідготовка персоналу (не тільки менеджерів для ферм і підрозділів, а й звичайних робітників, які здобувають достатні знання та навички професійних тваринників), а також станції штучного осіменіння. Ми ж вимушені утримувати на фермі власний цех для кнурів і біолабораторію, самі робити забір сперми, оцінювати її та розводити. На Заході фермери цим майже не займаються, бо мають змогу купувати сперму на спеціалізованих станціях від найкращих кнурів. Коли в Україні буде така інфраструктура, думаю, ми зможемо сперечатися за світові показники.

 Останнім часом дедалі частіше виробники свинини нарікають на попит. У «Деміс Агро» є труднощі зі збутом?

— У сучасній управлінській практиці кажуть так: про слово «збут» треба забути. Бо поняття «збут» означає: «мусимо будь-що спихнути вироблене». Сучасна ж бізнес-система — це клієнтоорієнтоване виробництво. Ми мусимо виробляти те, що хоче споживати клієнт…

На яку свинину, на думку А. Лози, завжди буде попит?

— Якому генетичному матеріалу довіряє ТОВ «Деміс-Агро»?

— Чому А. Лоза впевнений, що у перспективі Україна стане потужним продуцентом та експортером свинини?

— Які передумови успішного розвитку галузі?

— Яких принципів та правил потрібно дотримуватися нашим виробникам, щоб їх реалізувати?

На ці та інші запитання шукайте відповіді у повній версії інтерв’ю із Артуром Анатолійовичем Лозою у журналі «Прибуткове свинарство» №1, вересень 2010р.

 Ctrl
Торбен Андерсен: Інвестиції в свинарство україни: бракує лише бажання
01.07.2011
Ctrl 
Cпецифіка пошуку і підбору персоналу для аграрного сектору
25.06.2011

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Молоко і ферма»