Рубрики

Архів

Респіраторні захворювання свиней — проблема вимагає комплексного підходу

Одна із найбільш актуальних ветеринарних проблем свиней — респіраторні захворювання. Вони домінують у загальній патології, досягаючи 30 і більше відсотків у різних категоріях господарств. Найбільш масовими та збитковими є хвороби інфекційної етіології, які значно знижують рентабельність галузі свинарства.

До основних інфекційних захворювань респіраторної системи відносять хвороби, етіологічними чинниками яких є:

- віруси – репродуктивно-респіраторний синдром свиней (PRRS), цирковірус (PCV2), хвороба Ауєскі, респіраторний коронавірус;

- бактерії – актинобацилярна плевропневмонія, гемофільозний полісерозит, інфекційний атрофічний риніт, стрептококова інфекція;

- мікоплазми – M. hyopneumoniae.

Складність профілактики та контролю респіраторних хвороб зумовлена, переважно, асоціативним характером перебігу захворювань, коли на фермі одночасно присутні декілька патогенів, які потенціюють один одного. У таких умовах спостерігають значний відхід тварин через падіж та вимушений забій, значний відсоток тварин, які відстають у рості, збільшення затрат на корми та лікування. Результат — відчутні матеріальні втрати на дорощуванні та відгодівлі.

Для попередження та своєчасного виявлення можливих загроз від комплексу респіраторних захворювань свиней (КРЗС) потрібен грамотний підхід до комплектування поголів’я та постійний моніторинг ситуації на фермі.

Віталій Піотрович, канд. вет. наук,незалежний консультант з питань ветеринарії

Дізнатися більше ви можете із публікації журналу «Прибуткове свинарство», № 2, грудень 2010 р.

 Ctrl
Біогазові перспективи України
13.06.2011
Ctrl 
Вода — ключовий інгредієнт
06.06.2011

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Молоко і ферма»