Рубрики

Архів

Cпецифіка пошуку і підбору персоналу для аграрного сектору

Тетяна Сухнацька, комерційний директор ТОВ «Кадриль»,

Ірина Панібратець, керівник проектів ТОВ «Кадриль».

В останні роки інвестиційна привабливість аграрного сектору України значно зросла. Цьому сприяли і розвиток позитивних тенденцій в економіці, і зростання попиту на сільськогосподарську продукцію, і позитивні приклади багатьох західних компаній, які прийшли на український ринок раніше.

Пропорційно до цього в агробізнесі почав зростати і попит на кваліфікованих фахівців. Незважаючи на ситуацію, яку переживає цей сектор в нашій країні та в усьому світі, привабливість інвестицій в АПК України не викликає сумнівів, враховуючи зручну географію, відмінні чорноземи, наявність власної сировинної бази для переробки та тваринництва. Найбільші проблеми поки що спостерігаються у сфері логістики та зберігання продукції, у зв’язку з чим інвестиції в інфраструктуру дуже затребувані і, відповідно, швидкоокупні.

Організаційна структура підприємств, що працюють на цьому ринку, досить складна і, як правило, складається з безлічі юридичних осіб, об'єднаних керуючою структурою. Дедалі частіше агробізнес стає складником великого холдингу, який об’єднує ще й інші бізнес-напрямки. За такою організаційною схемою працюють багато провідних операторів українського агроринку. Щоправда, є й компанії, які функціонують як єдина юридична особа, маючи відгалуження у вигляді філій та дочірніх підприємств. Юридична форма організації бізнесу накладає свій відбиток на всі бізнес-процеси, в тому числі — і на процеси, пов'язані з управлінням персоналом.

Якщо говорити про ринок праці, агропромисловий комплекс представляє собою вузьке професійне середовище, а специфіка роботи змушує шукати разних фахівців саме в цьому середовищі. Звичайно ж, із розвитком ринку АПК спостерігається дедалі активніша міграція персоналу з інших ринків. Однак часто однією з найважливіших вимог при доборі фахівців залишається саме досвід роботи в аграрному бізнесі. Це стосується не лише виробничих чи менеджерських спеціальностей, але й обслуговуючих служб: маркетинг, персонал, фінанси.

Дізнатися більше ви можете із публікації журналу «Прибуткове свинарство», № 2, грудень 2010 р.

 Ctrl
Артур Лоза: «Українське свинарство реалізує десяту частину свого потенціалу»
01.07.2011
Ctrl 
Mотивація персоналу в АПК
13.06.2011

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Молоко і ферма»