Рубрики

Архів

Біогазові перспективи України

Юрій Момот, директор департаменту тваринництва ТОВ «Агро-Овен»:

«Наше підприємство першим в Україні запровадило і продовжує успішно використовувати біогазові технології — спільний із урядом Голландії проект, біогазова енергоустановка, була введена у експлуатацію у Магдалинівському районі у 2003 році».

— Що підштовхнуло «Агро – Овен» наважитися на будівництво біогазової установки, коли інші господарства в Україні про це навіть не думали? Чи передбачали, з якими проблемами зіткнетеся і чи справдилися ваші розрахунки?

У 1998 році стартував міжурядовий проект Нідерландів та України із впровадження «зеленої» енергії у країнах СНД. Із десяти компаній, що взяли участь у тендері, виграла наша фірма «Агро – Овен». Будівництво біоенергетичної установки для утилізації органічних відходів розпочалося 2000 року у с. Оленівка Магдалинівського району, а за три роки було здійснено її запуск. Проектувала і будувала установку із технологічною «прив’язкою» до нашого репродукторного комплексу голландська компанія «BTG» із використанням оснащення від відомих фірм із Німеччини, Італії, Нідерландів. Проектна потужність установки — переробка 80 метрів кубічних стоків свинокомплексу за добу. Втім, технологічно можлива переробка будь-якої органічної сировини: від свинячого гною та курячого посліду до відходів м'ясопереробних комбінатів. Взагалі такі біогазові комплекси проектують і будують відповідно до наявної у господарстві сировини.

Найпершою проблемою, з якою зіткнулися, став брак знань: сім років тому інформації по біоенергетиці в Україні фактично не було. До всього довелося доходити самотужки: знаходити літературу, вивчати зарубіжний досвід, спілкуватися з іноземними фахівцями. Цікаво, що найбільше навчила сама біоенергетична установка, яку освоювали на практиці, навчали обслуговуючий персонал, власними руками запускали, а потім удосконалювали кожен технологічний ланцюжок.

Наші розрахунки дійсно справдилися. Економічна та екологічна ситуації, що складаються в Україні та світі, багатьох спонукають до впровадження передових економічно обґрунтованих альтернативних технологій в сільському господарстві. Тим часом наша компанія «Агро-Овен» вже здобула суттєвий досвід, досягла певного етапу розвитку в цьому напрямку і впевнено крокує в ногу з часом.

 Які переваги несе біогазова технологія утилізації гною?

Основними цілями всіх сучасних технологій утилізації гною є оптимізація екологічного клімату в господарстві, а також – перетворення гною у біодобриво.

Але крім того, біогазова технологія заощаджує час і територію. Завдяки установці ми отримуємо біодобрива зі свинячого гною за 30 днів. При зберіганні гною у лагунах аналогічний процес перетворення розтягується на 3 роки! Крім того, господарству, виробничі площі якого займають декілька гектарів, один гектар доводиться тримати виключно під лагуни. Для зведення біогазової установки потреба у площі пропорційно зменшується як мінімум вдвічі.

І головна перевага біогазової технології — отримання власної електро- та теплової енергії, що зрештою стає для господарства не просто резервним джерелом електрики та опалення, а й можливістю виконати головне на сьогодні завдання — скоротити собівартість виробництва завдяки зниженню енергозатрат.

 Чому вважаєте біогазову технологію перспективною в Україні?

— В усьому світі все більшого резонансу набувають вимоги оздоровлення екологічної ситуації на тваринницьких комплексах, тенденції до збільшення частки відновлюваних джерел в енергоутворенні. Для прикладу у Німеччині 32% електроенергії альтернативного походження, із них 7% — вироблена із біогазу. Взагалі зараз триває друга хвиля будівництва біогазових установок у світі. У нас недостатньо сприятливі природні умови для використання енергії вітру чи сонця, але є достатньо органіки, тому я впевнений, що Україну ця «біогазова хвиля» неодмінно підхопить. І на це є не тільки екологічні, але й економічні причини.

Коли ми розпочали у 2000 році будівництво біогазової установки, електроенергія коштувала 7 коп/кВт/год, і колеги дивилися на наші потуги, м’яко кажучи, із подивом. Сьогодні ціна на електроненергію піднялася до 80-85 коп/кВт/год, додайте реактивні витрати — вийде ціла гривня. Очевидно, що стрімке дорожчання енергоносіїв не припиниться, тому шукати виходи потрібно вже сьогодні. А враховуючи поточну кон’юнктуру ринку, окупність біогазового проекту складе не 5-6 років, як у нас, а 3-4 роки.

Для Юрія Миколайовича вивчення біогазових технологій перетворилося на хобі. Чим так захопила ця тема?

— При якій системі переробки біогазу досягають оптимального його застосування?

— Які, на думку Юрія Миколайовича, можливості розвитку біогазових технологій в Україні?

— Немає сумнівів у перевагах біогазової технології. Чи є у неї недоліки, і як з ними справляється ТОВ «Агро -Овен»?

— На які фактори пан Момот радить звернути увагу тим господарствам, що приймають рішення про будівництво біогазової установки?

Відповіді на ці та інші питання — у повній версії інтерв’ю із Юрієм Миколайовичем Момотом у журналі «Прибуткове свинарство» № 1 (3), 2011.

 Ctrl
Енергозберігаючі системи вентиляції на свинофермах
26.09.2011
Ctrl 
Респіраторні захворювання свиней — проблема вимагає комплексного підходу
13.06.2011

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Молоко і ферма»