Рубрики

Архів

Прудиус Олексій Григорович: «Наша формула успіху — люди!»

06.06.2011 15:00:00

— Як доля пов’язала бджоляра зі свинарством?

— Якби років п’ятнадцять тому мені хто сказав, що доведеться колись працювати з п’ятачками, не повірив би. Свого часу з друзями-компаньйонами займався імпортом-експортом зернобобових (в основному гороху) в Білорусію, країни Прибалтики та Західну Росію. У пошуках об’єкта під крупорушку дорога привела в село Насташка. У радянський період на його землях працювало таке потужне господарство, що й у Москву на виставку поголів’я возили. Саме в цьому мальовничому куточку Київщини ми знайшли великий занедбаний свинокомплекс, розрахований на 12 тис. тварин. Ніхто ним не займався і, як заведено в нашого народу, кожен потихеньку намагався перетягти щось собі додому…

Виникла ідея створити власне свиногосподарство, тим більше, що передумови для цього були: мали відходи від основної на той момент діяльності, тож проблеми з годівлею не було. Однак, напевне, найважливішим було те, що ми, молоді, сповнені енергією та ентузіазмом, зуміли розгледіти в цій справі перспективу.

— Ви працюєте не сам. Як сформувалася команда?

— О, про це можна годинами розповідати. Насамперед зазначу, що жоден із нас, чотирьох засновників, хоч як парадоксально це звучить, не має спеціальної аграрної освіти. Я закінчив технікум за спеціальністю «бджоляр», Ігор Олексійович Тяжкий, з яким ми з 1994 року пліч-о-пліч, взагалі з династії лікарів і за фахом теж лікар. Пізніше до нашої дружної «родини» приєднався Станіслав Миколайович Чужа, електронник за спеціальністю, родом із Насташки. Останнім залучили до справи Сергія Володимировича Підгайного — він залізничник.

Дуже вдячний моїм компаньйонам за те, що віддають агрокомплексу максимум сил та енергії, викладаються на всі 200%. Разом довелося подолати багато перепон, разом набивали ґулі, але й разом набиралися досвіду, мудрішали. Кілька разів узагалі могли втратити бізнес… Але вистояли. Так, у 2003 році, коли стався обвал валютного курсу, ледве зводили кінці з кінцями. Було навіть таке, що шукали бодай тонну зерна на добу, щоб прогодувати та втримати тритисячне поголів'я. Багато підприємств вирізали тварин, щоб не збанкрутувати повністю. А ми довго думали і дійшли висновку: якщо зараз виріжемо все, то через рік буде катастрофа. З усіх сил трималися і, більше того, намагалися нарощувати поголів’я. Так, за рік збільшили потужність комплексу удвічі.

— Які труднощі доводилося долати під час налагодження роботи господарства?

— Найперше довелося зіштовхнутися із, так би мовити, перевихованням колишніх колгоспників на висококваліфікованих робітників сучасного господарства. Виявилось, що не так просто перелаштувати людей, які працювали за колгоспною системою, на підприємницьку. Адже у таких різнопланових структурах темпи роботи і підходи до справи абсолютно не схожі. Через проколи у цьому плані доводилося навіть втрачати поголів’я. Бувало, доходило до абсурду. Наприклад, при облікові стада пропонували: «У нас є 60 свиноматок, а ми покажемо лише 50. За рахунок цього у нас будуть вищі прирости». Доводилося довго пояснювати, що дурити самих себе не в наших інтересах. Поте зараз переважна більшість наших спеціалістів — молодь до 30-ти років, що киплять енергією, постійно працюють над собою та шукають нові шляхи для підвищення продуктивності виробництва. Колектив збирали справді по крихтам, тому значна частина наших 130-ти працівників немісцеві, але вони і є наша формула та головний секрет успіху.

— Політика ТОВ «Агропромисловий комплекс Насташка» свідомо спрямована на реконструкцію комплексів, а не будівництво з нуля. Що спонукає?

— Чому налаштовані тільки на купівлю приміщень і проти оренди?

— Що засновники вважають найбільшим досягненням агрокомплексу?

— Які ідеї та плани підприємство реалізує найближчим часом?

— Яка, на думку Олексія Григоровича, перспектива свинарства України?

Відповіді на ці та інші питання — у повній версії інтерв’ю із Олексієм Григоровичем Прудиусом у журналі «Прибуткове свинарство» № 2 (4), 2011.

 Ctrl
Сир, вітряки, тюльпани і п’ятачки, або форвард європейського свинарства
06.06.2011
 

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Молоко і ферма»