Рубрики

Архів

Сучасні аспекти менеджменту й годівлі свиноматок

Др. Альфонс Хесекер, кандидат наук, керівник відділу розробок та досліджень компанії МІАВІТ (Німеччина)

За останнє десятиліття промислове свинарство зазнало разючих змін абсолютно в усіх аспектах. Постійно зростаючі вимоги споживачів рухають не лише генетичний прогрес, але й стандарти виробництва.

Сучасні генотипи свиней гіперпродуктивні, але одночасно й гіперчутливі до стресових ситуацій. Що це означає практично? Високопродуктивні тварини (свиноматки, поросята, товарні свині) потребують:

  • налагодженого менеджменту,
  • прискореного метаболізму для підтримки високої продуктивності,
  • спеціальних підходів до поживності корму на різних етапах виробничого циклу,
  • вкрай чутливо реагують на умови утримання та мікроклімату, а також на незбалансованість корму та кормові подразники, зокрема мікотоксини.

Золотим фондом кожного господарства є свиноматки, адже від того, наскільки комфортно вони почуватимуться, залежить кількість і якість отриманих поросят. Зверніть увагу на найскладніші періоди у виробничому циклі свиноматки.

Запліднювання

У цей період для свиноматок важливі:

  • правильний мікроклімат, в тому числі теплі підлоги (≥20 °С);
  • інтенсивність світла не менше 300 Lux, тривалість світового для не менше 12–14 год./доба;
  • якісний контроль охоти і власне процес запліднювання (саме від уважності оператора і вибору ним оптимального часу для запліднювання залежатиме, народиться 8 чи 13 поросят);
  • добра гігієна;
  • кормовий менеджмент.

Рання поросність (до 25-го дня)

Саме в цей період закладаються характеристики майбутнього приплоду: кількість і вага поросят, однорідність гнізда. «Розбіжності» у цих показниках спричинені, в основному, низьким відсотком овуляції на момент запліднювання, смертністю ембріонів, віком тварини і ємністю матки та плацентарною неефективністю.

Поросність

Упродовж поросності важливо слідкувати за тим, як змінюється вага поросної свиноматки, і вчасно корегувати криву годівлі. Адже ожиріння на момент опоросу загрожує ускладненими пологами та синдромом ММА (метрит-мастит-агалактія) під час лактації. У занадто худих свиноматок зростає ризик абортів, а під час лактації вони не вироблятимуть достатньо молока, страждатимуть від проблем зі шлунково-кишковим трактом і саден на суглобах та лопатках.

Остання фаза поросності і тиждень перед опоросом

Відповідальний етап, оскільки в цей період відбувається підготовка організму свиноматки до опоросу.

За 2–3 тижні до опоросу починається виробництво імуноглобулінів для молозива, на що свиноматка витрачає майже 25% власного імунітету. Розвиток вимені додає 6–7 кг до ваги тварини, але потребує для цього 21–25 кг додаткового корму. Остаточно сформовані плоди швидко набирають вагу, тому потреба свиноматки в споживанні і перетравленні додаткового корму істотно зростає. Через усі ці складні процеси система обміну речовин свиноматки зазнає потужного навантаження, яке межує зі стресом.

Період лактації

Система обміну речовин свиноматки кардинально переорієнтовується: тепер 80% спожитого корму витрачається на секретування молока. Потреба у поживних речовинах та воді у період лактації утричі вища, ніж під час поросності!

Таким чином, під час кожного етапу виробничого циклу обмінна система свиноматки зазнає потужного навантаження. Однак врахування їх потреб у живленні та застосування сучасної вітамінно-мінеральної добавки, що має аутогенні і гепатопротекторні властивості, допоможе знизити метаболічний стрес і продовжити якісне продуктивне життя вашого маточного стада.

  1. Що потрібно враховувати при годівлі свиноматки у період запліднювання?
  2. Як визначити кондицію свиноматки?
  3. Яким чином уникнути проблем на стадії ранньої поросності свиноматки?
  4. Як організувати годівлю свиноматок у період поросності?
  5. На що слід звернути увагу годуючи свиноматку на останній фазі поросності і перед опоросом?
  6. Які особливості менеджменту годівлі свиноматок під час лактації?

Відповіді на ці та інші питання шукайте у повній версії статті у журналі «Прибуткове свинарство» № 6 (24), 2014.

 Ctrl
Європейське майбутнє українського свинарства
01.12.2014
Ctrl 
«І-ТЕК Україна»: індивідуальний підхід і надійність
01.12.2014

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Молоко і ферма»