Рубрики

Архів

Як зменшити собівартість виробництва свинини

Саймон Грей, незалежний консультант з управління свинофермами та утримування свиней, директор консалтингової компанії Checkfarm Consulting Ltd

Цикл виробництва свинини триває близько 11 місяців (від запліднення до продажу). Причому, запускаючи процес, ви не знаєте, скільки готового продукту продасте і за скільки. Тому чим менша собівартість, тим більша вірогідність, що ви заробите гроші!

Щоб контролювати виробничі витрати, спочатку потрібно з’ясувати їх суть. Наприклад, собівартість на будь-якій фермі можна легко скоротити на 60% — просто не годуйте свиней! Однак тварини помруть із голоду, а за ними загине і господарство.

Зрозумійте бізнес

У свинарстві ми продаємо виключно кілограми м’яса, неважливо, у живій чи забійній вазі. За кожен кілограм отримуємо гроші (грн/кг). А тому, коли аналізуємо собівартість, застосовуємо той самий принцип: підраховуємо, скільки витрачено на виробництво одного кілограма свинини.

Збільшення продажів (кілограмів свинини)

Головна мета свинарського бізнесу — збільшити кількість проданих кілограмів м’яса. Тоді зменшиться собівартість виробництва. Це пояснює світовий тренд здавати на забій дедалі важчих свиней.

Особливість свинарства така, що без виробничих витрат бізнесу не побудуєш! Разом із тим, контролювати витрати насамперед означає контролювати марнування грошей!

Кількість робітників

У пострадянських країнах персоналу на фермах значно більше, ніж у Західній Європі чи інших розвинутих країнах. Власники європейських господарств з такою кількістю кадрів швидко збанкрутували б!

На кожній фермі є постійні працівники, які годують і доглядають свиней. Без них бізнес неможливий. Проте власник повинен контролювати їхню ефективність.

1) Як розмежувати фіксовані та змінні витрати?

2) Як не змарнувати кошти?

3) Навіщо розраховувати ДНІ (дохід на інвестицію)?

4) Яка формула прибуткового бізнесу?

5) Чи існують варіанти скорочення персоналу без негативного впливу на виробництво?

Відповіді на ці та інші питання шукайте у повній версії статті у журналі «Прибуткове свинарство» №4 (16), 2013

 Ctrl
Статус SPF — перевага чи дорога забаганка?
05.11.2013
Ctrl 
Добра порада — нікому не завада! Епізод третій: якісне повітря
23.09.2013

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Молоко і ферма»