Рубрики

Архів

Жито в раціонах свиней: не бійтеся ламати стереотипи!

Незважаючи на безліч переваг, які жито має порівняно з іншими кормовими культурами, його часто сприймають як «пасинка». Увага фермерів зосереджена переважно на пшениці й кукурудзі. Вони скептично ставляться до використання жита в раціонах тварин і погоджуються на це тільки з метою здешевити виробництво. Однак результати останніх досліджень доводять, що жито є цінним кормовим інгредієнтом, який нічим не поступається зерновим лідерам. Крім того, може легко їх замінити!

Жито в раціонах свиней (стандартні рекомендації)

Останніми роками жито стає дедалі популярнішим кормовим інгредієнтом у раціонах свиней та великої рогатої худоби. Адже завдяки своїй низькій собівартості й вищій продуктивності (особливо гібридного жита) порівняно з іншими зерновими культурами, воно покращує ефективність виробництва продукції тваринництва.

Водночас через певні особливості — відносно високу концентрацію НПС та ризик зараження ріжками — є суворі обмеження щодо обсягів додавання жита в корм свиней. Так, відповідно до рекомендацій Німецької аграрної спілки в раціони поросят вагою до15 кгможна додавати тільки 10% жита, тварин, що важать більше 15 кг, — 20% , свиноматок — до 25%, а свиней на відгодівлі — максимум 50%.

Узявши за основу ці вимоги, одна німецька компанія, що спеціалізується на годівлі свиней, розробила рецепти кормів із використанням жита для різних вікових і технологічних груп, які стали зразковими.

Практика останніх років довела, що жито, як кормовий компонент, ефективне для відгодівлі свиней різної генетики. Воно не тільки економічно вигідне, але й безпечніше у фітосанітарному сенсі, порівняно з іншими зерновими культурами. Адже ризик зараження, наприклад, ріжками сучасних гібридних сортів мінімальний.

Під час дослідів учені довели, що більші середньодобові прирости мали поросята, яким давали корми з жита (вміст до 30%), ніж ті, яким згодовували кормові суміші без нього. При цьому жито жодним чином не погіршило середньодобове споживання. 

Важливо, щоб корми для свиноматок були збалансованими за поживними речовинами. Адже їх концентрація в зернових інгредієнтах буває різною залежно від місця та способу вирощування, сорту тощо. Будь-яка похибка дорого коштуватиме, оскільки тварини цієї технологічної групи завдяки кормам забезпечують не тільки потреби власного організму, але й «черпають» із них усі необхідні речовини для повноцінного формування ембріонів.

  1. Який вміст поживних речовин у зернових культурах? Яка культура справляє найбільш позитивний вплив?

  1. Що зважає гарному засвоєнню корму в організмі свині?

  1. Які є рекомендації зі складання кормових сумішей для поросних та підсисних свиноматок, а також для поросят на дорощуванні та відгодівлі?

  1. Які експерименти проводили над свинями, щоб визначити вплив житніх добавок?

  1. Як дослідження вплинули на відгодівельну продуктивність піддослідних свиней?Ветеринарно-санітарний аналіз туш і характеристика м’яса. 

  1. Які результати дослідження годівлі свиноматок житом і пшеницею?

Відповіді на ці та інші запитання читайте у повній версії статті журналу «Прибуткове свинарство» № 2 (14), 2013

 Ctrl
Делікатна проблема — глисти
16.05.2013
Ctrl 
Добра порада — нікому не завада
16.05.2013

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Молоко і ферма»