Рубрики

Архів

Як хвороба впливає на потребу свиней у поживних речовинах

Хворі тварини споживають менше кормів, та й потреба в поживних речовинах у них інша. Під час хвороби метаболічні зміни від анаболізму* до катаболізму** справляють вирішальний вплив на імунну відповідь організму, оскільки йому потрібно перерозподілити поживні речовини, спрямовуючи їх не на ріст, а на підтримку імунної системи, щоб та могла контролювати інфекції. Разом із тим нині майже нема інформації, яка б давала змогу спеціалістам із годівлі формувати для хворих свиней спеціальні раціони.

Відповідь імунної системи

Загальновідомо, що коли патоген потрапляє в організм тварини, запускається імунна система, спрямована проти прозапальних цитокінів (цитокінів, які спричиняють системне запалення та ослабляють не тільки імунну відповідь, а й інтенсивність метаболізму). Результати досліджень свідчать, що активація імунної системи цитокінами (навіть на субклінічному рівні) пригнічує апетит свиней та знижує синтез м’язових білків, які, навпаки, починають руйнуватися. Тому метаболічний стан хворих свиней «переключається» з анаболізму (росту) на катаболізм (атрофію м’язової тканини).

Коли активується імунна система, метаболізм спрямовується на синтез її складових. Причому потреба організму в поживних речовинах для підтримки цього процесу істотно відрізняється від потреб нормального розвитку. Однозначної відповіді, скільки саме поживних речовин потрібно хворим тваринам, немає. Адже об’єктом дослідів із титрації (підбору) дози традиційно стають здорові свині, яких утримують в умовах, наближених до реальних.

Амінокислоти

Імунна система має свої специфічні потреби в наборі амінокислот, які змінюються залежно від стадії розвитку тварини та стану її здоров’я. Наприклад, склад амінокислот білків гострої фази, які виробляє печінка у відповідь на присутність цитокінів в організмі свиней, відрізняється від складу білків скелетних м’язів. Там більша концентрація ароматичних амінокислот (фенілаланіну, тирозину, триптофану), масове продукування яких є реакцією організму на хворобу. Нині вже доведено, що інтенсивний розпад м’язових тканин спричиняє різниця між профілем амінокислот м’язових білків та білків гострої фази.

Крім того, треонін — основний компонент іммуноглобуліну-G. А отже, його концентрація в раціоні хворої тварини повинна бути більшою, щоб організм активніше продукував антитіла. Цікаво, що під час хвороби свині потребують більших доз багатьох амінокислот, щоб підтримувати їх баланс в організмі. Проте це не стосується лізину.

Про необхідний баланс вітамінів і мінералів у годівлі хворих свиней читайте більше у повній версії статті в журналі «Прибуткове свинарство» № 1, 2013.

 Ctrl
Делікатна проблема — глисти
16.05.2013
Ctrl 
Ігнорувати дизентерію — надто дороге «задоволення»!
07.03.2013

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Молоко і ферма»